Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Περί Ποίησης


Με τα παρακάτω λόγια, ένας καθηγητής του Πρακτικού Λυκείου Μυτιλήνης, χρόνια πίσω, στην αναπάντητη ερώτησή του: Tι είναι ποίηση, πως την αντιλαμβάνονται, τι έχουν ακούσει… έδωσε, με τα καλύτερα λόγια, στους σαστισμένους μαθητές του την έννοια και το ορισμό της Ποίησης.

«Ας μη σας ταλαιπωρώ άλλο. Σπεύδω να σας πω ότι ούτε εγώ ξέρω έναν ορισμό που θ’ απαντήσει μ’ αναντίρρητη σιγουριά σ’ ό,τι σας ρώτησα. Σας βεβαιώ. Γιατί η ποίηση δεν εξηγείται, δε λέγεται, δεν ορίζεται. Δεν μπορείς να πεις είναι αυτό ή εκείνο. Είναι κι αυτό, κι εκείνο, κι όλα, ή τίποτα. Είναι το αίσθημά μας ότι κάτι συμβαίνει γύρω μας, ας πούμε ένας παλμός, ένα χτυποκάρδι. Βλέπουμε ένα τριαντάφυλλο. Τα πέταλά του, σφιχτά δεμένα το ένα με τ’ άλλο, φτιάχνουν μιαν αρμονία εικόνας και χρώματος. Αυτή η αρμονία δε σταματά μόνο στην όρασή μας. Προχωρεί πιο μέσα, φτάνει ως την καρδιά, την κεντά, την ερεθίζει, ξεσηκώνει μέσα μας μια συγκίνηση. Ακριβώς αυτή η συγκίνηση είναι η αίσθηση της ομορφιάς που πλημμυρίζει το «είναι» μας όλο. Ε, λοιπόν, αυτή η αίσθηση της ομορφιάς είναι η ποίηση –η ποίηση των πραγμάτων, των καταστάσεων, των ιδεών, η μαγεία του κόσμου…»

Απόσπασμα από το βραβευμένο απ' την Ακαδημία Αθηνών μυθιστόρημα: «Ένα νησί ταξιδεύει» του συγγραφέα Τάκη Χατζηαναγνώστου.



5 σχόλια:

  1. Δε θα μπορούσε να δοθεί καλλίτερος και ποιητικώτερος ορισμός απ αυτόν για την ποίηση.Το παραδέχεται κάποια που παραδίδεται στην ποίηση. ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ>
    Καλημέρα Στράτο!
    Καλό Κυριακοδεύτερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λάτρευα την ποίηση, ύστερα από αυτό την λατρεύω περισσότερο! Ήθελα να ήξερα υπάρχουν σήμερα τέτοιοι καθηγητές;

    Καλημέρα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ποίηση είναι όταν τα ίδια γραπτά ο κάθε αναγνώστης τα ερμηνεύει κατά διαφορετικούς τρόπους...


    χαιρετώ
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετικός ορισμός της ποίησης Στράτο!
    Εξαιρετικό κι αυτό το ιστολόγιο σου!
    Τελικά είσαι σπουδαίο ταλέντο, μαέστρος στην δημιουργία συναισθημάτων!
    Σε χαίρομαι και σε καμαρώνω!
    Να έχεις μια όμορφη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητές μου φίλες Χαρά και Μάγδα,, αγαπητή μου άγνωστη Βανέσσα,,
    αγαπητέ μου φίλε Γαβριήλ...
    Ναι, το εννοώ το επίθετο, όπως το λέω.

    Κι εγώ ομολογώ πως δεν θα μπορούσα να έχω πιο αληθινό, πιο μεστό ορισμό για την Ποίηση, γι' αυτό, μόλις μου το έστειλε ο κύριος Χατζηαναγνώστου (άλλος αγαπημένος κι εκείνος) το πρώτο που σκέφτηκα ήταν να το αναρτήσω σε τούτο το ξεχωρ(ιστό) ιστολόγιο, για τον απλό λόγο που είναι το να μοιράζομαι τα ωραία με τους ωραίους ανθρώπους.

    Σας ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή