Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ελευθέρια Λέσβου - Του Αριστείδη Καλάργαλη


Ελευθέρια Λέσβου 
Του Αριστείδη Καλάργαλη
Eκδόσεις ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ


Διαβάζω από το οπισθόφυλλο:

Με το δημοσιογραφικό άρθρο, την ανταπόκριση, το ποίημα, το χρονογράφημα, το χρονικό αποτύπωσαν οι λόγιοι της Λεσβιακής Άνοιξης, στις εφημερίδες, την Απελευθέρωση της Λέσβου το 1912.
Ζούμε, όσο είναι δυνατό, τη Μυτιλήνη πριν εκατό χρόνια· τις πρώτες ώρες της απελευθέρωσης, τα στρατιωτικά, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα. Παρατηρούμε τους Μυτιληνιούς, Οθωμανούς υπηκόους, να μετατρέπονται μέσα σε λίγες ώρες, στο ξημέρωμα μιας νύχτας,  από υπόδουλους σε ελεύθερους πολίτες.
Μαθαίνουμε πώς έζησε ο Μυριβήλης την απελευθέρωση της Μυτιλήνης, ως στρατιώτης μακριά από το νησί του, στην Κοζάνη. Τους στίχους που τραγούδησε ο Κώστας Μάκιστος, ως ιεροσπουδαστής, στη Σάμο. Τη συμμετοχή του Μίλτου Κουντουρά, του Χρύσανθου Μολίνου, του Θόδωρου Θεοδωρίδη και του Στρατή Παπανικόλα ως εθελοντών. Παρακολουθούμε τους μαθητές του Γυμνασίου Μυτιλήνης να τραγουδούν τα κάλαντα, των Χριστουγέννων του 1912 και της Πρωτοχρονιάς του 1913, για να βοηθήσουν οικονομικά τις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις μάχες για την απελευθέρωση της Λέσβου.
Οι ποιητές και οι χρονογράφοι της Λέσβου εκφράζουν με στίχους και χρονογραφήματα τη χαρά, τον ενθουσιασμό, το συναίσθημα του ελεύθερου ανθρώπου. Απλά στιγμιότυπα, καθημερινές ασχολίες, επακόλουθα του αποδιωγμού του κατακτητή καταγράφονται παράλληλα με την ευγνωμοσύνη και υμνητικούς στίχους.
Οι λόγιοι της Λεσβιακής Άνοιξης, με τα κείμενά τους αυτά, πρόσθεσαν σημαντικά τεκμήρια γραπτού λόγου και τοπικής Ιστορίας στη γραμματεία της Λέσβου.

Αριστείδη, σου εύχομαι να είναι καλοτάξιδο και τούτο το βιβλίο σου…
Μηθυμναίος

2 σχόλια:

 1. Εύχομαι κι εκ μέρους μου να είναι καλοτάξιδο θα έλεγα το Ιστορικό τουτο βιβλίο!


  Γεγονότα του τότε σήμερα αποτελούν την ιστορία της φυλής μας...

  Γαβριήλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @ pylaros,

  Δεν το έχω διαβάσει, Γαβριήλ, αλλά από τα λίγα του οπισθόφυλλου θα πρέπει να είναι ενδιαφέρον.
  Ελπίζω κάποια στιγμή να το διαβάσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή