Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Διάσημοι ερμηνευτές, σ’ έναν μαγευτικό τόπο για ένα ξεχωριστό Φεστιβάλ

Αυτό το καλοκαίρι, ένας ιδιαίτερος μουσικός θεσμός γεννιέται στο Μόλυβο και συγκεντρώνει 21 κορυφαίους ερμηνευτές κλασικής μουσικής απ’ όλο τον κόσμο με στόχο να αναδείξει και μέσα από τη μουσική αυτόν τον μαγευτικό τόπο.

Αν, κατηφορίζοντας τα σοκάκια του Μολύβου, συναντήσετε ένα τρίο να παίζει Μπραμς ή αν, κοντά στο λιμάνι, ακούσετε αποσπάσματα από την Tέταρτη συμφωνία του Μάλερ είναι γιατί αυτό το καλοκαίρι ένα ξεχωριστό φεστιβάλ κλασικής μουσικής γεννιέται στο Βόρειο Αιγαίο.


Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ) Molyvos International Music Festival (MIMF), που θα πραγματοποιηθεί στις 19, 20 και 21 Αυγούστου στο Μόλυβο της Λέσβου, στην εναρκτήρια χρονιά συγκεντρώνει 21 κορυφαίους ερμηνευτές κλασικής μουσικής από όλο τον κόσμο σε μια τριήμερη μουσική γιορτή με θέμα τις «Μεταμορφώσεις».
Ιδρύτριες και καλλιτεχνικές διευθύντριες του Φεστιβάλ είναι οι Ελληνογερμανίδες πιανίστες Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν, που, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, έχουν ήδη σημαντικές διακρίσεις στο ενεργητικό τους αλλά και ένα ξεχωριστό ταμπεραμέντο.
Ο συνδυασμός αυτός τις ώθησε να δημιουργήσουν ένα φεστιβάλ που στον πυρήνα του συνυπάρχει η διαχρονικότητα της κλασικής μουσικής με τη φρεσκάδα του σήμερα, η δεξιοτεχνία στην ερμηνεία με την ελευθερία στην προσέγγιση. Συνιδρυτής και αρωγός του Φεστιβάλ είναι ο Δημήτρης Τρύφων, νεαρός επιχειρηματίας με καταγωγή από τη Λέσβο.
Για αυτή την πρώτη χρονιά του Φεστιβάλ δημιουργούν ένα συναρπαστικό πρόγραμμα με θέμα τις «Μεταμορφώσεις» καλώντας ταλαντούχους και ήδη διάσημους ερμηνευτές της γενιάς τους, όπως o Γερμανός κλαρινετίστας Σεμπάστιαν Μαντς, η Αμερικανίδα βιολονίστρια Κάρολαϊν Γκούλντινγκ, ο Γερμανός βιολοντσελίστας Μπένεντικτ Κλέκνερ και ο Βρετανός διευθυντής ορχήστρας Τζουλζ Γκέηλ να συμπράξουν με μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας κλασικής μουσικής σκηνής, όπως η Γερμανίδα σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν και ο διεθνής μας σαξοφωνίστας Θεόδωρος Κερκέζος, σε συναυλίες και μικρά ιντερλούδια που θα δοθούν στο πανέμορφο κάστρο αλλά και σε γραφικά σημεία-έκπληξη του οικισμού.

«Μεταμορφώσεις»
Όπως αναφέρουν η Δανάη και η Κυβέλη Ντέρκεν «Οι “Μεταμορφώσεις” δεν είναι μόνο το μουσικό θέμα του Φεστιβάλ, αλλά και ο στόχος του. Επιλέξαμε έργα στα οποία είτε ο συνθέτης είτε η ίδια η σύνθεση βιώνουν ένα είδος μεταμόρφωσης. (π.χ. Μεταμορφώσεις του Στράους, Από τη Ζωή μου του Σμέτανα, Τέταρτη συμφωνία του Μάλερ) Αυτά τα κομμάτια μας επιτρέπουν μια κλεφτή ματιά στις σκέψεις και τα συναισθήματα του συνθέτη και μας δείχνουν διαφορετικά μονοπάτια που μπορούμε να επιλέξουμε. Επιπλέον, το ρεπερτόριο και οι τίτλοι των τεσσάρων μας συναυλιών αντιπροσωπεύουν διαφορετικά στάδια μεταμόρφωσης μέσα στη ζωή.
Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ επιδιώκουμε η μεταμόρφωση να συμβεί μέσα από τη μουσική σε πολλά επίπεδα. Ο Μόλυβος μεταμορφώνεται μέσα από το Φεστιβάλ σε τόπο κλασικής μουσικής, ο καλλιτέχνης μεταμορφώνεται μέσα από τη μοναδική ομορφιά του Μολύβου, ο ακροατής μεταμορφώνεται και αντλεί έμπνευση μέσα από τη μουσική που παρουσιάζεται με μια φρέσκια προσέγγιση».

Με στόχους
Στους στόχους του Φεστιβάλ είναι να κάνει την κλασική μουσική πιο προσιτή σε ανθρώπους όλων των ηλικιών με πρωτότυπες εκδηλώσεις, διαδραστικά δρώμενα μέσα στο χωριό του Μολύβου, ειδικά διαμορφωμένες συναυλίες και μουσικά εργαστήρια για παιδιά και νέους. Επίσης, να αποτελέσει σημαντικό θεσμό κλασικής μουσικής στη χώρα μας και δημοφιλή μουσικό προορισμό παγκοσμίως.
Το Φεστιβάλ υποστηρίζεται από διεθνώς καταξιωμένους μουσικούς όπως ο Βρετανός διευθυντής ορχήστρας Σερ Ρότζερ Νόρρινγκτον και ο Γερμανός πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας Λαρς Φογκτ (μέλη γνωμοδοτικής επιτροπής ΔιΦεΜΜ).
Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Πολύτιμος συνεργάτης του δε, είναι ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου «The Other Aegean».
Τέλος, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου ευχαριστεί την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για την ευγενική της υποστήριξη.
Πηγή: Εφημερίδα Εμπρός

4 σχόλια:

 1. Μπραβο στην ηγεσία της Μολύβου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανάμεσα στα σοκάκια του θα αιωρείται η μουσική ηχώ των μύθων και των θρύλων του...
  Μπράβο! Πολλά μπράβο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Σ' ένα μαγευτικο τόπο."

  Αυτό τα λέει όλα,

  Εμείς απλούστατα παρακολουθούμε και θαυμάζουμε!!!

  Γάβο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ελπίζω και εύχομαι να μπορέσω να το απολαύσω εκεί στα σοκάκια του χωριού μου.

  Με την ευκαιρία να ομολογήσω πως με το που το έμαθα, αυτόματα ήλθε στο μυαλό μου, η ιδέα ή μάλλον το όραμα του φίλου μου Αριστείδη Γιαπαλή, που κάποτε, σε ανύποπτο χρόνο, μου είχε εμπιστευτεί κάτι παρόμοιο... Πόσο χαίρομαι...
  Ευχή μου η επιτυχία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή