Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης» Έκδοση Ψηφιακός Ηρόδοτος

Η Παναγιώτα Θηβαίου-Παπαθεράπων κατάγεται από τη Μήθυμνα της Λέσβου. Είναι πτυχιούχος της Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, με μάστερ στη Γλωσσολογία και τη Σύγχρονη Αγγλική Γλώσσα.
Υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση από τις θέσεις της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και υπεύθυνης του πολιτιστικού τομέα του πρώην Δήμου Μηθύμνης. Είναι επιστημονική συνεργάτης του Νορβηγικού Πανεπιστημίου «AGDER».
Εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και από τον Απρίλιο του 2008 είναι πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης».
Η παρούσα μελέτη είναι καρπός πολύχρονης έρευνας γύρω από την ιστορία της Βιβλιοθήκης Μηθύμνης, η οποία είναι μία από τις παλαιότερες και ιστορικότερες της χώρας μας.
Η συγγραφέας με πολύ ωραίο και εύληπτο τρόπο παρουσιάζει αυτήν την πολύχρονη διαδρομή από την ίδρυσή της το 1859 μέχρι τις μέρες μας, φωτίζοντας τους κυριότερους σταθμούς της.
Διαβάζουμε: «Φωτισμένοι και φιλόμουσοι Μηθυμναίοι, επηρεασμένοι από τις ιδέες του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και τα μηνύματα της Γαλλικής Επανάστασης για ελευθερία, ανεξαρτησία και ισότητα, αξιοποίησαν το δικαίωμα ίδρυσης σωματείων και σύστησαν το 1859 το σωματείο “Αδελφότης Μουσών Μεθύμνης”, με “πρώτον και κύριον σκοπόν την… σύστασιν Δημοσίας Βιβλιοθήκης”, της “Εν Μεθύμνη Βιβλιοθήκης της των Μουσών Αδελφότητος”».
Οι τίτλοι των κεφαλαίων της μελέτης είναι: «Η ίδρυση της Βιβλιοθήκης - το ιστορικό πλαίσιο», «Το 1859, έτος ίδρυσης της Βιβλιοθήκης στον ελεύθερο κόσμο», «Οι ιδρυτές της Βιβλιοθήκης», «Η επωνυμία της “Εν Μεθύμνη Βιβλιοθήκης της των Μουσών Αδελφότητος”», «Ο σύλλογος και η “Εν Μεθύμνη Βιβλιοθήκη της των Μουσών Αδελφότητος”», «Αποσπάσματα από το Ιδρυτικό και τους Κανονισμούς του Συλλόγου και της Βιβλιοθήκης του», «Οι σφραγίδες της Βιβλιοθήκης», «Ο Αργύρης Εφταλιώτης και η “Εν Μεθύμνη Βιβλιοθήκη της των Μουσών Αδελφότητος”», «Ο Εφταλιώτης στην πρωτοπορία», «Λίγες σκέψεις του Εφταλιώτη για τους Έλληνες, την Ελλάδα και την Ευρώπη», «Οι θησαυροί της Βιβλιοθήκης», «Η Βιβλιοθήκη σήμερα».
Στο τελευταίο κεφάλαιο διαβάζουμε: «Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης “Αργύρης Εφταλιώτης” είναι η συνέχεια της “Εν Μεθύμνη Βιβλιοθήκης της των Μουσών Αδελφότητος”. Από το 2009 αποτελεί τη δέκατη Ιστορική Βιβλιοθήκη της χώρας, λόγω του μακρού και πλούσιου ιστορικού παρελθόντος της αλλά και της παλαιάς και σπάνιας συλλογής τεκμηρίων που διαθέτει.
Το ίδιο έτος, προστέθηκε στην επωνυμία της το όνομα του Μηθυμναίου λογοτέχνη και πρωτοπόρου του δημοτικισμού Αργύρη Εφταλιώτη, ως ελάχιστη απότιση φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης για τη συμβολή του στην απόκτηση “εθνικής λογοτεχνίας και πνευματικού πολιτισμού”.
Η Βιβλιοθήκη αποτελεί τοπική πύλη στη γνώση και τον πολιτισμό και έχει σκοπό μορφωτικό, εκπαιδευτικό, πληροφοριακό και ψυχαγωγικό.
Είναι δανειστική και φιλοξενεί περίπου 14.000 τόμους βιβλίων, οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς με την αγορά νέων τίτλων αλλά και με ευγενικές δωρεές. Εξυπηρετεί το αναγνωστικό κοινό, τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα, τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τους πολυάριθμους Έλληνες και αλλοδαπούς περιηγητές».
Η έκδοση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος», ένα πρωτοποριακό έργο ψηφιοποίησης και διάσωσης του ιστορικού, κοινωνικού και πολιτισμικού αρχείου του ΡΙΚ και των Βιβλιοθηκών της Μυτιλήνης και της Μήθυμνας.
Η ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης είναι www.mythimnalibrary.gr, τα παλαιά βιβλία τα βρίσκει κανείς στο diglib.ypepth.gr. και το ψηφιοποιημένο υλικό από το έργο «Ψηφιακός Ηρόδοτος» στο portal.digital-herodotus.eu.

Πηγή: Εφημερίδα Εμπρός

3 σχόλια: